::Selamat Datang Ke MySelamba::
Sila Daftar/Log in Untuk Akses Ke Section Download & Lain²
Log in

I forgot my password

P’daftaran Staff MySelamba
Nama:
Email Address:
Memohon Jawatan:
Masa Online Dlm Sehari (Dalam Jam):
No HP:
Sebab Memohon:


Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

View previous topic View next topic Go down

Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

Post by 2m0rr0w on Sun 17 Jul 2011, 7:17 am

The Rainbow Eucalyptus adalah satu-satunya spesies kayu putih yang tumbuh di belahan bumi utara.Pokok ini dapat tumbuh tinggi sehingga 70 meter dan biasanya tumbuh untuk diambil kayunya,digunakan untuk membuat kertas putih.

Ada banyak fakta menarik lainnya tentang Rainbow Eucalyptus,tapi pertanyaan yang jelas muncul,mengapa tidak terlihat seperti dicat?.

Rahasia di sebalik Pokok Rainbow Eucalyptus sebenarnya cukup sederhana.Pokok-pokok berkulit itu tumbuh setiap tahun,tapi tidak pada saat yang sama.

Kerana kulit penutupnya hilang,kulit hijau didalamnya terekspos meluas,setiap kulit baru pertama berubah kebiruan,kemudian oren,ungu dan merah.Hal ini menciptakan efek pelangi yang membuat pokok-pokok ini begitu indah untuk dilihat.










Pokok Rainbow Eucalyptus dapat ditemui di New Guinea,New Britain dan Filipina.

_____________________________________________________

2m0rr0w
Moderator
Moderator

Posts : 152
Points : 382
Reputation : 0
Join date : 16/07/2011
Age : 23
Location : can't be traced

View user profile

Back to top Go down

Re: Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

Post by Azumamaro Funabashi on Sun 17 Jul 2011, 9:22 am

pokok ni ado org buh cat ni.. xD

_____________________________________________________






Azumamaro Funabashi
Admin
Admin

Posts : 266
Points : 496
Reputation : 0
Join date : 01/07/2011
Age : 25
Location : Family of Darkness

View user profile http://www.myselamba.com

Back to top Go down

Re: Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

Post by En Fitri on Sun 07 Aug 2011, 4:43 pm

macam cat je kat pokok2 tu... saje nak tarik perhatian org ni.. gambar2 ni.. hehehe

En Fitri
Admin
Admin

Posts : 50
Points : 64
Reputation : 0
Join date : 13/07/2011
Age : 25
Location : Ampang , Selangor

View user profile http://www.facebook.com/FitriFrenzy

Back to top Go down

Re: Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

Post by - A y r a - on Fri 26 Aug 2011, 6:12 am

sekali tgk macam cat.... kalo pokok nie ada kat malaysia, mesti org malaysia kata bnda ajaib...padahal dekat negara luar, benda nie dah biasa :)

- A y r a -
Moderator
Moderator

Posts : 23
Points : 37
Reputation : 0
Join date : 09/08/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

Post by shark on Sun 11 Sep 2011, 2:34 pm

klu kat melaysia....dah kena puja dah pokok...tue.....wat nombor....hahahaa

shark
Members
Members

Posts : 95
Points : 99
Reputation : 0
Join date : 09/09/2011
Age : 37
Location : Setapak, Kuala Lumpur

View user profile http://s4.zetaboards.com/Spider_Fancy/index/

Back to top Go down

Re: Rainbow Eucalyptus Pokok Pelangi Yang Indah

Post by Sponsored content Today at 4:28 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum