::Selamat Datang Ke MySelamba::
Sila Daftar/Log in Untuk Akses Ke Section Download & Lain²
Log in

I forgot my password

P’daftaran Staff MySelamba
Nama:
Email Address:
Memohon Jawatan:
Masa Online Dlm Sehari (Dalam Jam):
No HP:
Sebab Memohon:


Cerpen : Ini Kisah Dr. Hana dan Anaknya Johan

View previous topic View next topic Go down

Cerpen : Ini Kisah Dr. Hana dan Anaknya Johan

Post by Apai on Fri 15 Jul 2011, 3:46 pm

Fuh! Dr. Hana jejak masuk ke dalam unit apartmennya yang dia diami dengan anak tunggalnya Johan dan seekor kucing bernama Tomot. Nampaknya Johan keluar lagi. Baru saja Dr. Hana nak berbual. Maklumlah kerjaya sebagai doktor di hospital gomen bukan senang. Asyik tiada di rumah untuk ambil tahu hal Johan. Bila dia ada, Johan pula tak ada.

Johan. Anak tunggal Dr. Hana itu berusia 25 tahun dan bekerja sebagai...oh belum kerja lagi. Lupa pula dia yang Johan baru beberapa bulan pulang dari Aussie setelah menuntut di Wolonggong University. Kacak orangnya. Sebab tu untuk sara hidup Johan di Aussie, Johan buat part time modelling. Ah, Dr. Hana tak berapa gemar. Bergaul bebas lelaki perempuan. Kerjaya part time dan gaya hidup Johan terbawa-bawa pulang ke kL.

Susah hati sungguh! Tahu sajalah kalau dah bergaul lelaki perempuan, pastilah terjadi maksiat. Perempuan-perempuan yang himpit anaknya..entah siapa-siapa. Kalau terjadi apa-apa siapa susah? Minum, merokok, seks bebas..

Aih! Minta simpanglaahhh! Mengenangkan pesakit yang terkena STD dua minggu lepas...eeew geli! Sifilis lagi!

Dr. Hana rasa haus selepas monolog jiwa yang berat. Dia bangun ke dapur, buka peti ais dan keluarkan air mineral sejuk. Sebiji gelas dicapai.

Tik! Tuptup...

Bunyi itu perlahan saja tapi jiwa suspisi seorang ibu menajamkan pendengaran Dr. Hana. Dia jenguk lantai, melihat apa yang jatuh tadi. Tak puas hati, Dr. Hana siap terbongkok-bongkok mencari punca bunyi kecil tadi. Akhirnya Dr. Hana terjumpa sebiji kapsul yang berwarna kelabu-putih.

Demm...macam pernah tengok je ni. Kapsul apa ye. Lupa la. Voren? No...Voren merah-transparent dengan biji-biji putih. Lagipun apa kes Voren kat rumah ni? Bukan ada siapa-siapa pun ada athritis. Hm... Kamon! Ingat..ingat! Pernah tengok kapsul macam ni...

Gagal mengingat jenis ubat apa, Dr. Hana simpan kapsul itu dalam poketnya. Esok, akan ditanya pharmacist di hospital saja.

* * * * * * * * * * * *

Sebelum waktu rehat Dr. Hana belek lagi kapsul itu sambil duduk di kaunter wad. Dia tak sedar Misi Leha sedang perhati dari belakang. Misi Leha memang penyibuk orangnya.

"Doxymycin." kata Misi Leha.

"Hah! Doxymycin doxycycline tu ke?" bulat mata Dr. Hana bertanya.

"Ha ah, doc. Eh, kan patient sifilis tu dah balik? Buat apa dengan ubat tu?"

Doxycycline? Sifilis? JOHAN!!!

Hari itu Dr. Hana minta pulang awal. Hati dia risau. Sudahlah dia call Johan tapi tak berangkat. Dihantarnya SMS tapi tak berbalas. Mahu ditanya kenapa Johan ambil kapsul tu. Pastilah kapsul itu kepunyaan Johan, takkan kepunyaan Tomot pula? Dr. Hana tak kira, dia nak Johan terus-terang dengannya. Dia nak Johan bagitahu dari siapa Johan dapat penyakit keji itu!

Dr. Hana tak boleh duduk diam di ruang tamu. Dia bangun mundar mandir. Teringat pesakit sifilis hari itu. Seorang perempuan muda berusia 28 tahun. Terkena STD dari suami yang hobinya melanggan pekerja seks. Bintik-bintik papule dan nodule timbul di kulit. Gatal dan sakit, sampai pesakit hampir meraung minta tolong disembuhkan. Itu baru tahap kedua.

Sifilis ialah penyakit yang disebabkan oleh organisma berbentuk heliks. Macam spring tu lebih kurang. Dapat dia bayangkan menatang heliks itu menggerudi setiap inci tubuh Johan. Johan akan mengalami 'lesion' pada peringkat awal, perinkat kedua ialah seperti pesakit yang dicerita di atas itulah. Peringkat ketiga pula, tubuh Johan akan jadi macam alien! Bengkak besar sana-sini.

JIJIK. SUNGGUH!

Bunyi pintu dibuka buat Dr. Hana terkejut. Johan di muka pintu dengan muka cemas.

"Kenapa mak? Mak okey ke? Banyak missed call, ada mesej. Kenapa ni mak?"

"Duduk!"

Johan duduk. Mukanya pucat. Entah kenapa maknya ini angin taufan tiba-tiba.

Adakah sebab...ish gatal la pulak!

"Ni!" kapsul doxycycline diletak atas meja kopi betul-betul depan Johan. "Apa ni? Siapa punya?!"

"Ubat Johanlah mak."

Darah Dr. Hana semakin gelegak tapi dia cuba sabar. "Cakap, Johan! Siapa yang bagi Johan penyakit tu? Mak tak marah, asal Johan terus-terang dengan mak! Cakap, sejak bila?"

Johan tunduk. Dia tahu ini salahnya. Salah budak-budak perempuan Malaysia yang selalu ajak dia dan kawan-kawan lain makan di rumah mereka di Aussie dulu. Tambah-tambah Zalina budak Kelantan berdarah Melayu-Siam itu. Selalu sangat...

"Johan, mak tanya Johan ni!"

"Sejak...sejak Johan kat Aussie lagi, mak. Tapi..."

Dr. Hana tepuk paha. "See! Sebab tu la mak tak bagi Johan pergi dulu. Tak bagi Johan jadi part time model dulu! Tengok apa dah jadi? Johan tahu tak penyakit ni serius?"

Tahu. Johan tahu serius sebab tu dia ke klinik Dr. Viisaus untuk terima rawatan.

"Klinik mana Johan pergi?"

Eh mak ni macam tahu-tahu aku fikir apa. "Er, klinik Dr. Viisaus, mak."

"Mak nak call dia! Mana nombor telefon?"

"Mak, Johan tahu benda ni serius tapi mak lepak lah dulu, biar Johan cakap dulu."

"Nak cakap apa lagi, Johan. Mak tahu Johan dah kena....kena...." tak sanggup dia sebut nama penyakit itu. "..kena..."

Johan angkat bahu. "Sinus? Ni ha Dr. Viisaus bagi sekali dengan Fenfedrin. Hidung Johan dah gatal-gatal ni mak. Hari ni terlepas makan sebab tadi tak lunch. Johan masuk dapur dulu, okey?"

Dalam hati Johan menyumpah budu sedap yang Zalina bawa ke Aussie, serta sambal belacan Nora. Pergh!

Dr. Hana terduduk.

Sinus je? Oh lega!


p/s: "As well as the general indications for all members of the tetracycline antibiotics group, doxycycline is frequently used to treat chronic prostatitis, sinusitis, syphilis, chlamydia, pelvic inflammatory disease, acne, rosacea, and Rickettsial infections."

Sumber : kapasitor.net

Apai
Admin
Admin

Posts : 116
Points : 292
Reputation : 0
Join date : 10/07/2011
Age : 25
Location : Kedah Alor Star

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum